Decodarea numărului VIN

Pe baza numărului VIN vom afla mai multe despre toate caracteristicile majore referitoare la vehicul. Acestea sunt: modelul, anul de productie sau model an, data de producție, tipul de combustibil, tipul de motor și caroserie (sedan, hatchback, break, cabrio, etc), fabrica, care a produs piață, pe care a fost produs vehiculul, culoarea vehiculului și tapițeriei, precum și echipamentele suplimentare cu care vehiculul a ieșit din fabrică. În plus, pe baza decodării VIN se poate afla mai multe despre:

1. furturi,
2. reviziile tehnice la stațiile de control a vehiculelor (din anul 2014 cu km parcurși),
3. acțiunile de servicii efectuate pentru vehiculul dat de către producători,
4. daunele de comunicație a vehiculului,
5. licitații pe Internet la care vehiculul a fost vândut, iar acest lucru conduce la imagini ale vehiculului de la licitație sau de la asiguratori.

Pentru a citi numărul corect trebuie sa vă familiarizați bine cu unele informații care vă vor ajuta să-l „descifrați“.

Primele trei simboluri definesc producătorul (brand), care în partea  dată a nr.VIN nu are nici un efect – sunt acordate de către autoritățile competente. De regulă, prima literă (sau număr) determină țara de fabricație sunt, de ex.:

1 sau 4 – SUA,
2 – Canada,
3 – Mexic,
J – Japonia,
K – Coreade Sud,
V – Franța,
W –Germania,
Y  -Suedia,

Trebuie remarcat faptul că aceasta este țara producătorului, dar nu neapărat țara în care a fost fabricat autovehiculul. De exemplu. Numerele VIN a automobilelor Volkswagen AG (Germania) începe cu literele WVW și Volkswagen America (SUA) de la 1VW. Cu toate acestea, codul masinii produs într-una dintre fabricile europene ale Volkswagen AG din afara Germaniei (de ex. în Spania), de asemenea, începe cu literele WVW. Locația de montare a masinii este definită mai târziu în acest număr.

Cea de a doua parte a numărului VIN (litere și cifre în pozițiile de la 4 la 9 inclusiv) conțin informații generale despre masina. Acest lucru poate fi, de exemplu. tipul de caroserie, motor și transmisie, versiuni de echipare. În această parte a nr. VIN a producătorului are putere de apreciere – poate fi o ordine diferită, tipul și detaliul informațiilor conținute. Codurile unor mașini pot fi ușor de descifrat pe baza unor tabele speciale. Le au asiguratorii, service-urile.

Unii producători, cu toate acestea, codifică informațiile într-un mod, în care fără baza  de date a fabricii,informațiile nu pot fi citite. Ultimele opt caractere descriu în detaliu o copie a vehiculului. În această secțiune puteți găsi anul, și chiar luna de producție sau model an.

Unele VIN-uri, de asemenea, informează cu exactitate despre fabrica, care a montat masina, și chiar care linie de montare a părăsit. Producătorul nu este obligat să plaseze datele acestea, dar dacă lo face, atunci anul de fabricație (sau model an) este de obicei plasat în poziția a 10 a VIN-ului, iar locul de producție 11. În cazul în care producătorul nu vede necesitatea de a utiliza toate cele 17 elemente VIN pe câmpurile „neatribuite“ se înscriu caracterele de completare, de exemplu. „Z“ sau „X“.

În rezumat decodarea VIN-ului – indiferent de cantitatea de informații conținute în VIN trebuie să conțină în mod necesar 17 simboluri. VIN-ul ștanțat pe corpul vehiculului poate fi împărțit în trei părți, dar în documente, deja, acest număr este prezentat fără semne separatoare, întotdeauna într-o singură linie.

Înainte de achiziționare este important să verificați istoria automobilului datorită numărului VIN.

 
Decodarea numărului VIN